keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Hienoja näyttelyitä Helsingissä!

No saihan se museokortin käyttö jatkoa ja nopeastikin, kun siskon ja hänen ystävien/kollegoiden kanssa menimme sinne Kansallismuseoon katsastamaan Renessanssi. Nyt! Rafaelista Tizianin -näyttelyä. (Piti kyllä maksaa muutama euro museokortin päälle, murr...) Esillä oli maalauksia 1500 (ja 1600) -luvun Italiasta ja ko. teokset ovat ensi kertaa Suomessa näytillä.

Rafael ja Tizian ovat kuulemma italialaisen renessanssimaalauksen suurimpia nimiä Leonardo da Vincin ja Michelangelon ohella, tuttuja nimiä :) Itse kun en ole mikään varsinaisen kultturelli ollut tällä saralla, niin täytyy sanoa, että uskomattoman hienoja maalauksia olivat taiteilijat tehneet jo noina vuosina! Miten kankaiden rispaantuneet reunaat ja niiden yksityiskohdat oli maalattu, huipputaitavaa. Maalaukset ovat varmasti mittaamattoman arvokkaita ja senpä vuoksi ihmetyttikin, ettei monenkaan maalauksen suojaksi oltu laitettu mitään lasia tms. Joissain oli, mutta ei lähellekään kaikissa.

Näyttely avautui pe 23.9. ja on nyt siis ollut reilun kuukauden nähtävissä. Renessanssitaidetta voi ihailla vielä 15.1.2017 saakka, eli sinne vaan kaikki kynnelle kykenevät. Vaikkei olisikaan mikään superkulttuuriharrastaja, niin suosittelen menemistä. Näissä maalauksissa riittää ihasteltavaa.


                                   Paimenten kumarrus

Illallinen Emmauksella

Diego Hurtado de Mendozan muotokuva (Tizian Bottega)

Apollo
Isä Jumala ja Perisynnitön sikiäminen

Seuraavan kerran museokortti sai käyttöä, kun kävin Kiasmassa katsomassa Meeri Koutaniemen ja Arman Alizadin Pahan jälkeen -näyttelyn. Ai ahdistusta niistä kuvista... Kuvista ei tullut otettua uusia kuvia :D, mutta samalla tuli tsekattua myös Mona Hatoumin teoksia. Erittäin hienoja näin sattumalta bongattuna! Ks. alla (molemmat näyttelyt muuten Kiasmassa vielä 26.2.2017 saakka):

Hot Spot ja Läpipääsemätön by Mona HatoumMaailmankartta lasihelmistä (Mona Hatoum)

Museokorttia vingutin seuraavaksi mahtavassa näyttelyssä marraskuun eka päivänä. Kävin katsomassa suurta julkisuutta niittäneen japanilaisen Yayoi Kusaman In Infinity -näyttelyn HAM:ssa. Ennen näyttelyä en paljoakaan Kusamasta tiennyt, oikeastaan vain sen, että kurpitsat ja pilkut olivat hänen tunnusmerkkejään. Aika avoimin mielin siis lähdin näyttelyyn. Ihastuin kyllä vallan taitelijan tuotoksiin - ihan mielettömän hieno äärettömän tilan taitaja tämä japanitar. Taiteilija on elämänsä aikana kamppaillut mielenterveytensä (ainakin paniikkihäiriö, hallusinaatioita..) kanssa ja eräs ystäväni oli jopa ahdistunut teoksista. Itselläni ei herännyt lainkaan ahdistuneisuutta, melkeinpä päin vastoin, etenkin kun luin jälkikäteen vielä taitelijan haastattelun, jossa hän kertoi, että hänen polkunsa taitelijana on pelastanut hänet monta kertaa itsemurhalta ja että tällaisen ns. toisteisen taiteen tekeminen on hänelle tapa pärjätä pelkotilojensa kanssa. Hienoa, että tällainen kanava on löytynyt ja me pääsemme ihastelemaan tuotoksia. Erityisen hienoja olivat nuo äärettömät tilat, joita näyttelyssä pääsi installaationa kokemaan. Muutamia kuvia alla :)
Lopuksi pääsi itsekin vielä osallistumaan pilkkutaiteeseen: HAM:sta sai oman pilkun, minkä pääsi asettamaan haluamaansa paikkaan "Häivytyshuoneessa" (kuva alla). Kusamaan pääsee myös tutustumaan ilmaiseksi HAM:n tarjoamana, kun Taidemuseon lipunmyyntikerroksessa on esillä maksuton kokonaisuus, joka kertoo taitelijan elämänvaiheista ja siinä pääsee myös tutustumaan eri materiaaleihin. Tilassa esitetään myös 1h 42 min kestävä dokumenttielokuva "Jumaloin itseäni" joka päivä klo 12, 15 ja 17. Tämä tutustumistila on itselläni vielä käymättä, joten sinne täytyy ehdottomasti vielä mennä joku päivä. Miten on, oletteko nähneet näitä näyttelyitä vielä tai aiotteko mennä? Kusama on nähtävissä HAM:ssa vielä 22.1.2017 saakka. Suosittelen lämpimästi!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti