maanantai 26. joulukuuta 2016

Ninskitchen jouluherkkuja: Kylmäsavulohihyytelö ja sitruunajuustokakku

Meidän joulupöydän alkupalaherkkuihin kuuluu perinteisten kalojen ym. ohella nykyisin myös savulohihyytelö. Jossain vaiheessa tätä alkoi olla lapsuudenkodin joulupöydissä ja kun viime aikoina joulua on vietetty enenevissä määrin etelä-Suomessa, niin on pitänyt itsekin alkaa puuhata haluamiaan herkkuja joulupöytään. Näitä savulohihyytelöiden ohjeita on jos jonkinmoisia ja eri ainesosia voi hyvinkin painottaa suuntaan tai toiseen. Tässä tällä kertaisen lohihyytelön ohje teillekin testattavaksi. Sopii hyvin muihinkin juhlapöytiin kuin vain jouluun. Vaikkapa kesäisiin kalapöytiin :)

KYLMÄSAVULOHIHYYTELÖ

250 g kylmäsavulohta
muutama rkl mätiä

1 dl kuohukermaa
100 g raejuustoa
100 g maitorahkaa
60 g smetanaa 

7 liivatelehteä 
sitruunamehua 0,5-1 dl

tilliä
valkopippuria
mustapippuria
sitruunapippuria
piparjuurijauhetta

  1. Laita liivatteet viileään veteen pehmenemään
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi
  3. Yhdistä kermaan raejuusto, maitorahka ja smetana
  4. Pilko kylmäsavulohi pieniksi palasiksi ja lisää kerma & raejuusto ym. seokseen
  5. Kiehauta sitruunamehu. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne sitruunamehuun. Jätä jäähtymään seuraavien kohtien ajaksi.
  6. Lisää seokseen mäti (jätä mätiä hiukan koristeluun)
  7. Silppua seokseen tilliä oman maun  mukaan (samoin jätä tilliä hiukan koristeluun)
  8. Mausta valko-, musta- ja sitruunapippurilla sekä piparjuurijauheella
  9. Lisää sitruunamehuliivateseos ja tarkista maku
  10. Vuoraa vuoka kelmulla ja ripottele tillisilppua pohjalle
  11. Kaada seos vuokaan, laita kelmu vielä päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli
  12. Seuraavana päivänä kumoa hyytelö tarjoiluastialle, poista kelmut ja koristele & NAUTI :)

Kerma/maitorahka/raejuusto/smetana -osuutta voi hyvin viilailla oman maun mukaan. Välillä itselläni ei ole ollut lainkaan raejuustoa ja joskus em. ainesosien tilalle olen voinut käyttää vaikka kermaviiliä. Samoin äitini sanoi tekevänsä hyytelön usein lämminsavulohesta, eli jouston varaa löytyy sieltäkin. 

Yllä olevan ohjeen mukaan seosta tulee sen verran, että määrä on just passeli sellaiseen pieneen sitruspuristimen kuppiin (kuva hyytelöstä yllä) ja pikkuiseen kakkuvuoan tyyppiseen vuokaan (kuva alla). Tuon kakkuvuoan tyyppisen pikkuvuoan olen saanut äidiltäni, joka taas oli ostanut joulun tienoilla kaupasta lihahyytelöä, joka oli pakattu ko. vuokaan. Näin se siis on eri hyvin jatkokäytettävissä myöhemmin muihin tarkoituksiin, kuten nyt tähän lohihyytelöön. Nuo kuppien halkaisijat ovat n. 12-15 cm ja korkeudet n. 5-6 cm, eli siitä saa käsitystä myös niiden kokoluokasta.

Kaunis tuli pikku lohikakusta, vaikka itse sanonkin ja siinä se meni mukavasti joulupöydässä alkupalakalojen kanssa, namm.


Alkupalojen jälkeen jäi pikkusen tilaa vielä pääruoille. Ihanat jouluherkut oli kyllä taas, ei jäänyt nälkä ei. Pieni tauko piti pitää lahjojen parissa, jotta jaksoi pistellä vielä pipariglögijuustokakkua ja vielä juustojakin jälkkäreiksi. Uuh. Sitten alkoi jo painua silmät kiinni - oltiin kyllä päästy jo joulupäivän puolellekin, että sopi siirtyä unten maille.



Joulupäiväksi olimme sopineet, että menemme veljeni luo kahvittelemaan ja sitä varten Ninskitchenistä syntyi sitruunajuustokakku ja hieman yllättäen siitä seurannaisena myös salaattikastike tuomisiksi. Sitruunajuustokakkuun tulee nimittäin munanvalkuaisia ja niistä olisi jääneet keltuaiset käyttämättä, ellen olisi ryhtynyt vielä salaattikastikkeen tekoon. Mutta liitänpä tuohon alle Kinuskikissasta mukaillun maistuvan sitruunakakun ohjeen sitä halajaville:

SITRUUNAJUUSTOKAKKU

Kevyt versio pohjasta:
200 g Digestive -keksejä
125 g vauvojen hedelmäsosetta

Itse tein vaihtoehtoisen pohjan voin kera... (parhaiten mielestäni sitruunajuustokakkuun sopisi kuitenkin keksipohja esim. Dominoista)
200 g Digestive -keksejä
75 g voita

TÄYTE:
6 liivatetta
1 sitruunan kuori
1 dl sitruunan mehua (1-2 sitruunaa)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sitruunarahkajogurttia (Arla, tai joku vastaava maku)
250 g rasvatonta maitorahkaa
1 dl sokeria (tai makeutusjauhetta, ohjeessa oli 2dl, omaan makuun passasi kyllä 1 dl sokeria)
2 tl vaniljasokeria
4 valkuaista

KORISTELUUN:
esim. tummaa suklaata & sokerihelmiä
  1. Hienonna keksit ja yhdistä voisulan kanssa (Parhaiten keksit saa murskattua esim. litran Minigrip-pussissa kauliten
  2. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan  (24 cm halkaisija) pohjalle
  3. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan
  4. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori. Purista sitruunan mehu (jota tuli puoli desiä yhdestä sitruunasta ja toisen puoli desiä täydensin kaupasta ostettavasta sitruunamehupullosta)
  5. Sekoita keskenään tuorejuusto, sitruunarahkajogurtti, rahka, sokeri, vaniljasokeri ja kuoriraaste 
  6. Vaahdota valkuaiset
  7. Kiehauta sitruunamehu ja sulata sekaan vedessä pehmenneet liivatelehdet
  8. Sekoita sitruunamehuliivatelehtineste tuorejuustoseokseen
  9. Yhdistä rauhallisesti vatkaten valkuaisvaahdon kanssa
  10. Tarkista makeus (sitruunoiden happamuus vaihtelee)
  11. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa min. 3 tuntia
  12. Koristele tummalla suklaalla. Itse raastoin suklaata pinnalle (voi myös sulattaa & pursottaa kuvioita) ja lisäksi laitoin jouluisia tähtiströsseleitä vähän sekaan 
Ja valmista tuli! Sitten puuhasin vielä nopsakkaa sen salaattikastikkeen, joka on aina vähän työlästä alkaa tekemään, mutta näin kun kananmunista oli jo eroteltuna valkuaiset ja keltuaiset erikseen niin olin jo "puolessa matkaa". Veljen vaimokin on puhunut usein, että kun niin harvoin tulee tehtyä ko. salaattikastiketta, niin mikäs olisi ollut parempi tuliainen kuin se :) Salaattikastikkeen ohjeen jätän tulevaisuuteen, koska muuten tämä postaus ei valmistu koskaan! Hyviä välipäiviä kaikille! Ja sitten vuodenvaihdetta kohden :)









4 kommenttia:

  1. No nyt on nam <3 Kiitos näistä herkkuresepteistä Ninski <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä <3 Ovat tosi tosi nam! Saivat kivoja kehuja maistelijoiltakin :)

      Poista
  2. Sitruunajuustokakku oli niin sanotusti täytellistä!

    VastaaPoista