maanantai 13. helmikuuta 2017

Kirjoneuleopettelua Anelmaisista alkaen


Vuosien varrella on tullut kudottua sukkia, neulepaitoja, kaulahuiveja, lapasia, villatakkeja, ponchoja jne. Välillä on kyllä ollut pidempiäkin luovia taukoja, mutta aika ajoin neulontatehdas pyörähtää vimmalla käyntiin. Yleisimmin olen tämän vuoden alkuun mennessä tehnyt neuleita vain yhdestä langasta, eli värivaihteluilta on säästytty, ellei kyseessä ole ollut raita- tms. väriä itsestään vaihtava lanka. 

Tänä vuonna lupasin sitten itselleni, että opettelen kirjoneuleen teon. Mikäpä olisi näyttävämpi lopputulos kuin Anelmaiset -villasukat, joten härkää sarvista ja harjoittelu pistettiin alulle niiden ohjeella. Valmiille tuotoksille kodin tarjoajiksi on jo ilmoittautunut useampia ystäviä ja tuttuja, ketkä sitten pääsevät käytännössä testimään kirjoneuleitani :) Ensimmäisiin monivärisukkasiin pääsee tutustumaan lähemmin Piia, joka on jo muutamankin kerran toivonut, että tekisin villasukat hälle. Kaulurin olen jo taannoin - itse asiassa 5 vuotta sitten - ystävänpäiväksi neulonutkin toiveiden mukaan. Piia saa sukkansa nyt ystävänpäiväksi, jota lähdemme viettämään Eckerö Linen kyydissä Tallinnaan. Vasta sukkien toimituksen jälkeen voin julkaista tämän postauksenkin, etten pilaa yllätystä hehhee (tätä kirjoittaessa on lauantai 28.1.2017 :)Kirjoneuleprojektia aloittaessa piti googlailla perusteita asiaan liittyen ja siinä yhteydessä esiin nousi seuraavia termejä: langan kuljetus, lankadominanssi, langan päättely neuloen jne. Monenlaista uutta oppia siis tuli heti alkumetreillä. Ensimmäistä sukkaa aloin puuhata mielessäni se, että pitää huolehtia, ettei neuleesta tule liian tiukkaa ja että lankoja vuorotellessa, on tärkeää ottaa lanka aina samalta puolen toista lankaa, jotta lankadominanssi säilyy samana eli kuviot oikealla puolen näyttävät samalta (dominoivalla langalla tehty silmukka on tavallaan enemmän esillä kuin toisen langan silmukka). Langanpitotapa, eli langankuljetus oli myös sellainen juttu, joka kehittyi matkan varrella toisen sukan aikana. Jostain bongasin vinkin, että kaksi lankaa voisi laittaa ristikkäin etusormen päälle (kuva yllä) ja sehän toimi tosi hyvin kirjoneuleessa. Parasta kuitenkin ehkä kaikessa; opin päättelemään ne langat samalla neuloen, eli sitä päättelysavottaa ei olisi enää sukan valmistuttua edessä, yeah!

Kiva kukkaraitatekniikkakin tuli tutuksi:Tittididii ja tuossa ne alhaalla ovat, valmiit sukat koristeluja myöten :) Itse ainakin olen tosi tyytyväinen lopputulokseen, toivottavasti myös sukkien saaja! Kirjoneuleharjoittelu sujui sen verran kivasti, että puikoille nousi heti seuraavat - Anelmaiset nekin - sukat työstettäviksi. Perästä kuuluu niidenkin valmistumisen suhteen. 

Huomenna sitten sinne Tallinnaan :D Ihanaa ystävänpäivää kaikille! <3 

 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti