torstai 9. helmikuuta 2017

Tove Janssonin freskoja HAM:ssa

Sovimme ihanan Erzi-ystäväni kanssa treffit eiliselle pitkästä aikaa. Syksyllä kävimme katsastamassa Yayoi Kusaman näyttelyn HAM:ssa ja niinpä skannailimme tällekin treffille jotain museokäyntiä. Vaikuttaa siltä, että meistä on tulossa HAM-spesialisteja, koska tällekin museokäynnille kohteeksi valikoitui Helsinki Art Museum, HAM, Tennispalatsin 2. kerroksessa. 

HAM:iin meidät houkutteli toista viikkoa avoinna ollut Tove Janssonin näyttely, jossa esillä olivat päällimmäisenä hänen hulppeat freskotyöt. Ne suunniteltiin alunperin Helsingin kaupungintalon ruokasaliin ja viimeisimpiä niitä laitetaan esille HAM:in lisäksi jopa Suomi 100 -juhlavuoden juomien etiketteihin. Freskot olivat kyllä tosi upeita ja se mikä oli mulle aivan totaalisen uutta ja mahtavaa, oli selostuksen saaminen teoksiin oman puhelimen sovelluksen, Arilynin, kautta. Arilyn piti siis ladata omaan kännykkään ja sitten kun sovellus oli auki ruudulla, piti katsella kännyn ruudun kautta teosta. Tällöin näytölle ilmestyi numeroita vaikkapa 1-6, joista pystyi valikoimaan selostusta teoksen eri aspekteille. Teoksesta Juhlat kaupungissa tuli kertomaan esim. Sami Sykkö. Siinä se pyöri kännykän ruudulla ja tarinoi. Aika wau! 

Siitä, että tsekkasimme vielä tämän selostuksen, käy kiittäminen ystävääni Erziä, joka sai mutkin lähtemään vielä takaisin museon puolelle. Olimme nimittäin jo poistumassa, kun huomasin aulassa mainoksen, että "Toven freskot heräävät eloon". Tähän nauliuduimme ja itse olin kahden vaihella "kun olimme jo menossa pois", mutta onneksi Erzi sai mut lataamaan sovelluksen ja lähdettiin kokemaan myös tämä :)

Vahva suositus tälle HAM-käynnille. Sinne vaan, vai oletteko jo käyneet? Tai onko Arilyn jo teille tuttu? Itse jään odottelemaan seuraavaa tapaamista Erzin kanssa - hän lupasi tuoda mulle Tove Janssonin elämäkerran lainaan :)

Mukavaa viikonloppua!

6 kommenttia:

 1. Kanssasi on hienoa käydä taidenäyttelyssä ihana ystäväni💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin Erzi <3 Ens kerralla taas katotaan joku kiva :)

   Poista
 2. Kiitos! Tove Janssonin pari isoa työtä (mutta en tiedä, voiko niitä sanoa freskoiksi) olen nähnyt pari kesää sitten Haminassa. Se pallonäyttely oli aikomus käydä katsomassa HAMissa mutta ohi meni, kun luulin, että se jatkuisi helmikuulle, enkä sitten matkamessuviikolla saanutkaan kömmityksi sinne.

  Iloa taidenautintoihin edelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove Janssonin muutkin työt kuin muumit ovat todella upeita, suosittelen kyllä tätäkin näyttelyä tsekattavaksi, erityisesti itseeni upposi tuo Arilyn -selotus :) Pallonäyttelykin oli kiva, harmi kun sulla meni ohi! Mutta siitä on paljon kuvia, niin voi edes vähän fiilistellä. Kiitos samoin, iloa taidenautintoihin sinullekin :)

   Poista